FOKUS on business

Europa en provincie Antwerpen investeren meer dan 200.000 euro in een hightech labo voor startende maakbedrijven op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Ook Absolem speelt een faciliterende rol in project FOKUS. Kanaal Z kwam op bezoek.

Ik geef graag meer context over dit nieuwe kennisproject op OMC dat startende maakbedrijven uit Vlaanderen en Nederland zal ondersteunen bij allerhande technologische uitdagingen. Het project wil een slimme connectie van machines maken, waarbij een verkorte programmatietijd, een reductie van de foutenmarge en een verbeterde kwaliteit voorop staan. Het labo zal beschikken over geavanceerde meetapparatuur, een gesofisticeerd laserlabo, een goed uitgeruste werkplaats en zeer ervaren experten. Het project FOKUS kan rekenen op Europese steun van Interreg Vlaanderen-Nederland én een subsidie van de provincie Antwerpen. FOKUS staat voor Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit Kennisbundeling en Samenwerking.

‘Zo’n labo op onze site in Turnhout is iets wat we al van bij de start van OMC voor ogen hadden, vertelt Marc Corthout, OMC Business Development Manager. ‘Het FOKUS-project biedt nu zowel de financiële middelen als het bruggetje naar Nederland. Het is goed nieuws voor bedrijven uit de buurt, want door dit project komen hightech apparatuur en kennis meer binnen hun bereik. Het is ook goed nieuws voor OMC, want met dit labo zetten we onszelf eens temeer op de kaart als een valabele speler in de maakindustrie van Vlaanderen. Voor het hightech labo bij OMC werd al bij het begin van het FOKUS-project een digitale 3D meetmicroscoop aangeschaft die meteen tot mooie resultaten leidde in de lokale samenwerking tussen 2 OMC bedrijven: Eye-Tec en Absolem.’

Dat Absolem binnen dit kader op zijn plaats zit is duidelijk want de missie van Absolem is heel gelijklopend: Absolem wil als engineeringbedrijf een maakfacilitator zijn. Dit doen we met Absolem Engineers én met ons laserlabo Absolem ProLab, waarvan lasertechnologie momenteel de kern is. Door deze synergie ontstond al snel een samenwerking met Eye-Tec.

‘Voor onze farmaklanten doet Eye-Tec opstart en kwalificatie van systemen voor de lektesten van steriele ampullen, vials en spuiten,’ zegt Bram Keymolen, medeoprichter van OMC bedrijf Eye-Tec. ‘Het is heel belangrijk dat die productiesystemen alle lekken correct detecteren zodat een mogelijk niet-steriel geneesmiddel niet bij de patiënt terecht kan komen. Al bij de eerste werklunch op OMC kwamen we erachter dat onze collega’s van Absolem de lasertechnologie in huis hadden om zeer gecontroleerde lekken te maken. Die hebben wij nodig om de lektestsystemen van onze klanten te testen. Inmiddels worden de lekteststalen door ons wereldwijd verkocht.

Inderdaad, met onze laserproceskennis en -apparatuur kunnen we “gaatjes boren” in glas die een tiende van een mensenhaar doormeter hebben. De uitdaging in het project voor Eye-Tec was om in de glazen ampul eerst met een laser een wat breder bijna-gat te maken en in het dunne laagje overblijvend glas het dunst mogelijke gaatje gecontroleerd te maken. Dit gaatje van minder dan een honderdste van een millimeter precies nameten was zowaar een nog een moeilijkere opgave. Daar zorgde de nieuwe 3D meetmicroscoop van FOKUS voor de doorbraak.

Interreg Vlaanderen-Nederland wil met het project FOKUS heel concreet de maakindustrie versterken en vernieuwen door het opzetten van zeven kennislabo’s die hightech maakbedrijven zullen ondersteunen bij hedendaagse technologische uitdagingen. Voor Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking, bewijzen projecten als dit dat Europa wel degelijk werkt in ieders buurt, ook in de Kempen: ‘Europa investeert via het FOKUS-project 173.749 euro in de Open Manufacturing Campus. De provincie Antwerpen legt daar nog eens 34.749 euro bovenop. Daarmee onderstrepen we het belang van de maakindustrie voor deze regio. FOKUS brengt hightech- en farmabedrijven uit onze regio dichter bij elkaar. Zo bouwen we een uniek ecosysteem uit, wat via Interreg ook buiten onze grenzen zal en mag gezien worden.

De samenwerking met OMC FOKUS & Eye-Tec is voor Absolem het voorbeeld van onze expertise in lasertechnologie met glaskennis. Deze diepgaande kennis van lasertechnologie en materiaalkennis, maakt dat we dé specialisten zijn in België in de drie volgende focus markten:

  1. Elektrificatie: samenstellen van battery packs oa. door het bewerken en robuust verbinden van koper en aluminium;
  2. Sensoren: Fabricage en assemblage van componenten met hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid;
  3. Biomedische – diagnostisch: het verbinden van kunststof en metaal of het verbinden en bewerken van verschillende soorten kunststoffen.

Ook voor bedrijven buiten deze focusmarkten die kampen met probleemstellingen rond technologie, bewerkingen van materialen of procesuitdagingen, zijn wij dus de gesprekspartner die meedenkt en -werkt tot er oplossingen op tafel liggen.

geplaatst in: corporateengineeringlaser technologymaakindustrieondernemen

Co-creatie

Door goed naar je te luisteren, ontdekken we samen het probleem en zien we de opportuniteiten ontstaan.

Deze aanpak geeft goesting: aan jou, maar ook aan ons. want wat je graag doet, doe je goed. Zo kunnen we de juiste mensen, expertise en technologie met elkaar verbinden. In welke vorm? Dat bepaal je zelf.

Impact hebben hoe we met mensen samenwerken en hoe we technologie integreren in onze oplossingen.

Onze missie als mensgericht en waardegedreven ingenieursbedrijf.

Mensen verbinden met technologie maar ook met elkaar, is wat we graag doen.

Alles vanuit het hart, voluit en met trots. Want dàt is de kracht van Absolem en onze betrouwbare ondersteuning, die leidt tot de juiste oplossingen.

Start de samenwerking