Over battery packs & microdrilling

Naar aanleiding van de persaandacht voor FOKUS, het nieuwe kennislabo op OMC (de Open Manufacturing Campus) deze week, kwamen er bij ons wel wat vragen binnen over de projecten waar we momenteel mee bezig zijn. We kunnen niet altijd alles kwijt over de uitdagingen die momenteel op tafel liggen. Maar toch is het volledig te begrijpen dat jullie meer willen weten. In welke high-tech vraagstukken zetten we momenteel onze tanden? Daarom vandaag een in-zicht in ProLab…

Nog even in een notendop: vanuit ons hightech labo in Turnhout zijn we gespecialiseerd in procesontwikkeling, lasertechnologie en machinebouw. Met meer dan 20 jaar ervaring hebben we een grote laserapplicatiekennis over diverse materialen en procesmogelijkheden opgebouwd, vooral met kleinere en nauwkeurige producten en grote productieaantallen. Vanuit deze expertise hebben we een sterke en strategische focus op drie specifieke marktsegmenten: e-mobility, microfluidics en sensoren. Het is over projecten in deze 3 kennisgebieden dat ik wat meer toelichting wil geven. In deze domeinen maken we echt het verschil.

E-Mobility

 

Li-ion batterijen vinden snel hun weg naar de markt. Van smartphones, naar power tools en ondertussen ook auto’s, kleine of grote trucks en bussen. Absolem focust zich op batterijen voor de automotive sector. Een goed battery pack kenmerkt zich door een hoge kilo watt uur per gewicht en per volume. De battery packs moeten met andere woorden licht en compact zijn en toch zo performant mogelijk. In de finale assemblage kunnen wij met onze lasverbindingen een competitief voordeel betekenen voor producenten van battery packs.
 
Battery Packs worden vandaag nog op maat ontwikkeld. Veel voorkomende materialen zijn Cu, vernikkeld en vertind Cu en ook aluminium en PCB’s. Onze technologie en kennis zijn een perfecte match voor zulke uitdagingen. Op onze dedicated lasopstellingen (met scanner of XY tafel) maken we compacte lasverbindingen zonder toevoegmateriaal. Samen met partners zijn reeds meerdere batterijpakketten ontwikkeld, verbeterd, gelast en geproduceerd. Een volgende stap is het bouwen van volledige productiesystemen voor onze klanten.

Microfluidics

 

Lab-on-chips is een nieuwe trend in de gezondheidszorg en biotechnologie bij het stellen van diagnoses. Via de analyse van extreem kleine hoeveelheden vloeibaar biologisch materiaal (microfluidics) kan er sneller en goedkoper een diagnose gesteld worden. De tijd tussen het nemen van bijvoorbeeld een bloedstaal en de geanalyseerde resultaten, gaat met deze technologie veel sneller en kan ook deels door de patiënt zelf worden gedaan.
Deze lab-on-chips bestaan vaak uit een kunstof cartridge met microkanalen en microgaatjes.
Het lassen van plastics en maken van micro gaatjes zijn processtappen die vaak alleen maar met een laser mogelijk zijn. Laat dit nu net onze kracht zijn. In ons labo maakten we reeds meerdere demonstrators en samples van deze chips. Onze volgende stap is het versnellen en verder miniaturiseren van deze processen.

Sensoren

 

Sensoren zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij, onder meer door technologische trends als Internet of Things en Industry 4.0. Ook het aantal sensoren in onze wagen groeit jaar na jaar.
Sensoren zijn vaak een combinatie van kleine metaalonderdelen en plastics die op een slimme manier verbonden moeten worden. We ontwikkelden de voorbije jaren een proces om plastic-metaal verbindingen te kunnen maken. In sommige hightech sensoren dienen bepaalde volumes ook vacuüm gemaakt te worden, of gevuld met schutgas. Een kunstje dat we in meerdere gelijkaardige applicaties al hebben gedaan. Het is dus evident dat Absolem zich werpt op deze snelgroeiende markt.
 
Omdat we zo goed begrijpen wat laserenergie kan doen met diverse materialen kunnen we met een goed gekozen combinatie van golflengte, puls-duur, amplitude en spotgrootte veel of weinig materiaal gericht doen opwarmen, smelten of verdampen. Bovendien weten we hoe we deze laserbronnen en toebehoren moeten integreren in stand-alone productiemachines of snellopende productielijnen. Andere terugkerende projecten zijn oa:

  • Aluminium – Aluminium lasverbinding
  • Micro drilling in metaal, kunststof en glas (gaatjes tot 10µ)
  • Laserharden van messen, tandwielen

Dit was een kijk achter de schermen over de aard van de projecten waar in ons ProLab momenteel aan gewerkt wordt. Als pur-sang engineeringbedrijf hebben we bij Absolem de drive om voor elke uitdaging in R&D of productie een oplossing te vinden. De laatste jaren zijn we onze diensten blijven uitbreiden én verfijnen door duidelijke marktvragen en aan een steeds veranderende engineering-markt.

Heb jij ook een uitdaging in deze domeinen? Stuur me een mailtje of bel me even op, want ons vertrekpunt is jouw uitdaging in productontwikkeling of productie. Wil je onmiddelijk al wat meer kader, lees dan deze blogpost  van een paar weken geleden. 

geplaatst in: engineeringlaser technologymaakindustrie

Co-creatie

Door goed naar je te luisteren, ontdekken we samen het probleem en zien we de opportuniteiten ontstaan.

Deze aanpak geeft goesting: aan jou, maar ook aan ons. want wat je graag doet, doe je goed. Zo kunnen we de juiste mensen, expertise en technologie met elkaar verbinden. In welke vorm? Dat bepaal je zelf.

Impact hebben hoe we met mensen samenwerken en hoe we technologie integreren in onze oplossingen.

Onze missie als mensgericht en waardegedreven ingenieursbedrijf.

Mensen verbinden met technologie maar ook met elkaar, is wat we graag doen.

Alles vanuit het hart, voluit en met trots. Want dàt is de kracht van Absolem en onze betrouwbare ondersteuning, die leidt tot de juiste oplossingen.

Start de samenwerking